Skip to main content
IntercomTips

Wat is de levensduur van een intercomsysteem?

 

Intercomsystemen voor appartementen spelen een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid en het gemak van bewoners. Maar net als elk ander elektronisch apparaat hebben ook intercomsystemen een beperkte levensduur. In deze blog gaan we dieper in op wat je kunt verwachten als het gaat om de levensduur van een intercomsysteem voor flatgebouwen. Dit doen we aan de hand van 6 punten.

1. Type en Kwaliteit van het Systeem

De levensduur van een intercomsysteem wordt sterk beïnvloed door het type en de kwaliteit van het systeem dat is geïnstalleerd. Over het algemeen geldt dat duurdere systemen van hoogwaardige merken langer meegaan dan goedkopere, minder bekende merken. Investeer daarom in een kwalitatief systeem om de levensduur te verlengen. Een A-merk intercomsysteem is het meest aan te raden bij een nieuwe installatie van een appartementencomplex.  A-merken geven ook vaak langdurige garanties zoals een leveringsgarantie af.  Intercomplan installeert voornamelijk merken als Comelit, Golmar, Bticino of Urmet. In onze volgende blog gaan wij in op de vraag, wat is het beste intercommerk?

2. Technologische Vooruitgang

Intercomtechnologie evolueert voortdurend. Oudere systemen kunnen na verloop van tijd verouderd raken en minder goed presteren dan de nieuwste modellen. Dit kan de levensduur van een intercomsysteem verkorten, vooral als het niet kan worden geüpgraded naar de nieuwste technologie of als fabrikanten stoppen met het ondersteunen van bestaande systemen of productie van centrale componenten. .

3. Onderhoud en Reparatie

Regelmatig onderhoud en tijdige reparaties kunnen de levensduur van je intercomsysteem aanzienlijk verlengen. Zorg ervoor dat je systeem periodiek wordt geïnspecteerd en onderhouden door professionals. Kleine problemen kunnen hierdoor tijdig worden verholpen voordat ze grote en kostbare reparaties vereisen.

4. Weersomstandigheden en Omgeving

De omgevingsfactoren waarin het intercomsysteem wordt geïnstalleerd, spelen ook een rol. Blootstelling aan extreme weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en hitte kan de levensduur verkorten. Zorg ervoor dat het systeem goed wordt beschermd en onderhouden, vooral als het buiten is geïnstalleerd. Wanneer een intercomsysteem is geïnstalleerd in een bellenkast of postkast, zorg er dan goed voor dat dit goed water en stofdicht is gemaakt.

5. Fabrikant specificaties

Raadpleeg altijd de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant met betrekking tot de levensduur van het intercomsysteem. Deze informatie kan je helpen om realistische verwachtingen te hebben en het systeem op de juiste manier te onderhouden.

6. Upgrademogelijkheden

Overweeg de mogelijkheid om je intercomsysteem in de toekomst te upgraden. Sommige systemen bieden flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan nieuwe technologieën. Dit kan de levensduur verlengen zonder dat je het hele systeem hoeft te vervangen.

Conclusie

De levensduur van een intercomsysteem voor flatgebouwen is dus afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het systeem, technologische ontwikkelingen, onderhoudspraktijken en omgevingsfactoren. Door de juiste keuzes te maken en zorgvuldig onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat je intercomsysteem gedurende vele jaren betrouwbaar blijft functioneren en de veiligheid van bewoners blijft waarborgen. Uit onze ervaring is de levernsduur van een a-merk fabrikant, 15 tot 18 jaar. Houd je als VvE rekening met deze levensduur in de MJOP van de VvE dan kom je niet voor verassingen te staan!

Liever advies over uw huidige systeem. Neem contact op en we voorzien je kosteloos van advies.

2024 © Intercomplan